Preview 5. zápasu: Rozhodnou souboje okolo brankoviště

Série se za stavu 3:1 opět vrací do Pittsburghu, kde by již domácí rádi dosáhli vytouženého postupu. Případné vítězství by mohlo Flyers dostat opět do hry, na což Penguins nejsou v letošním play-off zvyklí.


"Čím déle je necháme dýchat, tím to pro nás bude těžší," řekl obránce Brooks Orpik. "Dobrý začátek nám v neděli hodně pomůže."

"Tučňáci" v letošním play-off ještě dvakrát za sebou neprohráli. "Zatím jsme měli štěstí," řekl obránce Rob Scuderi. "Tým hrál dobře a vítězství jsme si zasloužili. Kdyby mi před play-off někdo řekl, že budeme mít takovouhle statistiku, tak by mě to překvapilo."

"Nikdo tu nepanikaří. Série se stále vyvíjí v náš prospěch, i když je jasné, že se díky poslednímu zápasu soupeř dostal do hry. Je tedy na nás, abychom jim další návrat překazili a konečně to uzavřeli."

Klíčem k úspěchu bude v pátém zápase disciplína. Penguins se nesmí nechat rozhodit a ve výsledku nesmí odpovídat na pošťuchování soupeře. Flyers se na konci čtvrtého utkání podařilo soupeře dokonale rozhodit. "Mají spoustu hráčů, kteří vás po odpískání udeří," řekl Orpik. "Musíme ukázat, že jsme lepší a nesmíme si toho všímat."

Penguins také budou muset lépe hlídat své brankoviště. Většina gólů Flyers totiž padla z bezprostřední blízkosti nebo po odrazu. Philadelphia se tak v prvním zápase dostala do vedení a ve čtvrtém takto položila základy vítězství. Nejlepší obranou však bude včasné držení puku, v čemž Penguins v letošním play-off dominují.

Hráči Pittsburghu se s podobným typem herních situací budou muset potýkat až do konce play-off. Zatímco Philadelphia se dá v tomto směru zvládnout, Detroit Red Wings před brankou zkrátka dominují. Cesta ke Stanley Cupu tedy vede přes ubráněný prostor okolo brankoviště.

Zranění:

Veterán Gary Roberts (dýchací obtíže) by již mohl v pátém zápase nastoupit. "Již je vše v pořádku, takže dnes podstoupím trénink a uvidím, jak se budu cítit," řekl Roberts, který vynechal třetí a čtvrtý zápas série.
Roberts bruslil s centrem Maximem Talbotem a občas s útočníky Adamem Hallem a Georgesem Laraquem.
Chřipkový virus však nadále řádí v kabině Penguins. Spoluhráči Petr Sýkora a Jevgeni Malkin dnes vynechali trénink, přesto by měli nastoupit. "Měli by být připraveni," řekl trenér Michel Therrien. Má se za to, že Malkin na tom byl včera hůře.
Mark Eaton (koleno) je do konce sezóny mimo hru.

Flyers očekávají návrat obou klíčových obránců. Kimmo Timonen (krevní sraženina) dostal od doktorů povolení hrát a rád by dnes nastoupil. Třiatřicetiletý účastník All-Star Game včera lehce bruslil a konečné rozhodnutí padne až po dnešním tréninku. "Rozhodnu se podle toho, jak mě to bude bolet," řekl. "Myslím si, že bych mohl v neděli nastoupit, ale zatím to nevím jistě. Všechno ukáže až trénink."
I když mu doktoři start povolili, Timonen řekl, že symptomy zranění zůstávají stejné. "Stačí, abych patnáct minut bruslil a už necítím prsty na nohou," řekl. "Když se to stane, tak se mi vrátí bolest. Jsem si jist, že na to máme lék. Takže uvidím, jak to půjde."

Také případný start obránce Braydona Coburna (tržná rána na obličeji) je nejistý. Coburn včera ani netrénoval a odmítl se setkat s novináři. Generální manažer Paul Holmgren řekl, že se Coburn cítí pod tlakem a neví, co má dělat. "Prostě se necítí dobře," řekl Holmgren. "Nelíbí se mu pozornost novinářů a tak se snaží dělat to, co je pro něj a pro tým nejlepší. Uvidíme, jak to bude vypadat po dnešním tréninku."

Brankáři:

Marc-Andre Fleury podal ve čtvrtém zápase velmi solidní výkon, ale nakonec si odnesl druhou porážku v letošním play-off. Z 34 střel inkasoval třikrát a blýskl se zejména při zákroku na Daniela Briera ve druhé třetině.

Martin Biron dokázal po dvě třetiny odolat náporu hostí a připsal si první vítězství v sérii. Z 38 pokusů ho pouze dvakrát dokázal překonat Jordan Staal.

Zajímavosti:

Jevgeni Malkin si sice v prvním zápase série připsal tři body, avšak v dalších třech zápasech mu na konto přibyla pouze jediná asistence.
Jordan Staal dal v letošním play-off celkem pět branek a hned třikrát se trefil v sérii proti Flyers.
Petr Sýkora v úterý odehrál 100. zápas v play-off.
Patrick Thoresen je jediný Nor v letošním play-off.
Ve čtvrtém zápase byl Maxime Talbot na křídle třetího útoku nahrazen Jarkko Ruutuem. Tato změna by měla vydržet také v dnešním zápase.

18. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Denis Herron 1952 (Kanada, 72 let)
Doug Bodger 1966 (Kanada, 58 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
27145 hlasů, 22% (27145)
Jeff Skinner
25040 hlasů, 20% (25040)
Patricka Sharpa
25390 hlasů, 20% (25390)
T.J. Oshieho
24931 hlasů, 20% (24931)
Martina St. Louise
22937 hlasů, 18% (22937)

Celkem hlasů: 125443
Tento den v minulosti