Crosby překonal další rekord

Klub Pittsburgh Penguins zakončil sezónu v rozporuplném pojetí. Výsledek 3:5 za zápasu s Torontem jakoby připomínal celou sezónu. Pens první dvě třetiny vůbec nehráli kvalitní hokej a jak u nich bývá zvykem ve třetím dějství naopak předváděli velkolepou podívanou. Nicméně v samotném zápase vlastně o výsledek ani nešlo.

Toronto Maple Leafs bylo vyřazeno z playoffs o několik dní dříve a o Pittsburghu ani nemluvě. Pennsylvánský klub zakončil sezónu s 58 body a statistikou 22-46-14, což znamená, že se opakoval výsledek z ročníku před výlukou. V sezóně 2003-04 však Penguins skončili v celé NHL nejhorší ? letos poslední místo připadlo krizí zmítanému St.Louis. Očekávání však bylo mnohem větší. Generální manažer Craig Patrick do klubu přivedl hráče, jenž měli tým dovést do vyřazovací části. Výdaje na platy byly vyšší. Jeho přestupové akvizice se však ukázaly být samými přehmaty a tak na konec roku opět vedli mužstvo nováčci. ?Očekávání byla po výluce tak desetkrát větší,? přiznala jedna z nových tváří v dresu Pens Ryan Whitney. ?Možná dokonce ještě větší.? Klub nezvládl postup do playoff, které si nezahrál od roku 2001, a tak jeho největší událostí léta bude tento čtvrtek (losuje se pořadí na draftu) a pak samotný draft. Jejich šance získat první volbu je 18,8%. První St.Louis má pravděpodobnost vyšší, ale když se podíváme na draft 2005, kdy druhý klub celkového pořadí Washington na tom byl podobně jako letos Pittsburgh, není vše ztraceno. Penguins si tak nebo tak připíší opět další výběr mladého talenta ? v roce 2003 si vybírali z prvního místa brankáře Marc-Andre Fleuryho, v roce 2004 z druhého místa Jevgenije Malkina a letos byla jejich volbou opět jednička Sidney Crosby.

Ale zpět k zápasu. O výsledek skutečně nešlo, ale přesto měl zápas možná nezapomenutelný náboj. Tušíte správně, že šlo o rekordy. O rekordy celé NHL i pittsburghského klubu. Crosby v zápase proti Islanders překonal bájnou stobodovou hranici a vyrovnal tak nováčkovský rekord klubu Maria Lemieuxe. Otazníků před dnešním zápasem bylo několik. O tom, že by mladý Kanaďan mohl dostihnout Ovechkina v bodování nováčků, už patrně nikdo neuvažoval. Ve hře však byly další skutečnosti: Bude se s Lemieuxem dělit o rekord klubu nebo ho posune dále? Odpověď je kladná. Od sezóny 2005-06 je nováčkovský rekord Pittsburghu 102 bodů, protože Crosby proti Torontu zaznamenal další dva body (1+1). Další věc je možná z jiného pohledu více prestižní. Sidney Crosby se dostal mezi pětici nejlepších nováčků NHL všech dob. Dnešním bodovým přídělem totiž nejenom překonal Maria Lemieux, ale také díky většímu počtu gólů i tehdejšího útočníka Capitals Joe Joneaua. Od 4. místa, které zaujímá Dale Hawerchuk, ho dělí jediný bod. K jeho výkonnosti přispívá však i fakt, že je z celé pětice nejmladší ( před ním je ještě Teemu Selanne, Peter Šťastný a Alexander Ovechkin. Pro klub však má největší význam překonání pittsburghského dlouholetého kapitána Maria Lemieux. Crosby společně s kontingentem mladých hráčů ohlašuje nové období klubu.

?Byl mým vzorem když mi bylo deset,? vyjádřil se o Lemieuxovi Crosby. ?Je to něco zvláštního, když jsem ho teď překonal.? Crosby, který se v pondělí navíc ještě stal nejmladším hráčem historie který překonal hranici 100 bodů, se zároveň umístil na výborném 6. místě kanadského bodování za Joem Thorntonem, Jaromírem Jágrem, Alexandrem Ovechkinem, Danym Heatleym a Danielem Alfredssonem.

K jeho závěrečné pozici přispěly vynikající výkony z posledních zápasů. Z třinácti závěrečných utkání si desetkrát připsal dva a více bodů. V konečném součtu 7 branek a 15 asistencí. ?Dal jsem do toho všechno, snažil jsem se být nejlepším nováčkem jak jen jsem dovedl,? řekl Crosby. Navzdory porážce jsou Penguins se závěrem sezóny spokojeni, když nepochybně mají do příští sezóny dobrý základ. ?Posledních 15 či 20 zápasů jsme hráli o mnoho lépe, měli jsme systém,? řekl obránce Brooks Orpik. ?Díváme se na to pozitivně a snad jsme si vybudovali něco do budoucna,? řekl Whitney. ?V jádru našeho týmu vidím budoucnost. Nevím, jak se to o nás ví, ale je to velice zřetelné.?

19. 04. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti