Joe Vitale si dvouletý kontrakt doslova vybojoval

Joe Vitale se narodil 25. srpna 1985 a hned jako malý musel čelit zdravotním problémům, které možná pozitivně ovlivnily jeho další život. Hlavně však také nadělaly spustu starostí jeho rodičům Samovi a Mary Anne.

"Když se Joey narodil, tak měl potíže s ledvinami. Podstoupil kvůli nim dvě operace. Po té druhé si pamatuji, jak jsme byli s manželkou v slzách, když v tu chvíli k nám přišel doktor a vysvětlil nám, ať nemáme strach, že dítě v jeho věku netuší čím prochází. Dále nám řekl, že podle jeho zkušeností se z dětí, které si projdou v útlém věku takovou operací, stanou v dospělosti trvdí lidé s velkou vůlí," zavzpomínal Sam Vitale, otec Joea a dodal: "Když o tom tak dnes přemýšlím, říkám si, že měl pravdu."

Z Joe Vitaleho skutečně vyrostl silný a houževnatý muž, navíc skvělý hokejista. Své přednosti ukazuje při každém střídání v nejlepší lize světa proti nejlepším jejím hráčům.

"Je to dělník ledu v té nejčistčí formě. Bojuje do posledních sil a pro tým udělá vše, co je v jeho silách," chválí svého svěřence asistent hlavního kouče Tony Granato.

Sám Vitale, který hraje svoji první sezónu v NHL, ví, že aby se v lize udržel, je potřeba hrát při každém střídání nadoraz. "V lize i našem týmu je spousta talentovaných hráčů, já mezi ně zas tolik nepatřím a o to víc musím dřít. Mám před sebou spoustu práce," prozradil.

Dřina se rodákovi ze St. Louis skutečně vyplatila, v září se díky ní prosadil v kempu do hlavního týmu Penguins, se kterým dnes podepsal dvouleté prodloužení smlouvy, které mu dohromady přinese 1,1 milion dolarů.

"Cítím se dobře, podmínky jsme plánovali asi týden. Jsem rád, že jsme to dnes dotáhli do konce," nechal se slyšet Vitale a pokračoval: Před All Star Game pauzou mi vedení sdělilo, že se mnou chce něco probrat. Žádné velké vyjednávání to nebylo, obě strany jsme se chtěli dohodnout. Jsem rád, že to takto vyšlo."

Cesta Vitaleho do NHL nebyla jednoduchá. Draftu v roce 2005 se ani neúčastnil, protože předpokládal, že si jej nikdo nevybere. Místo toho šel do kostela, kam mu zavolali, že byl v sedmém kole jako celkově 195. hráč vybrán Pittsburghem.

Po střední škole, se kterou vyhrál tři státní mistrovství, odešel na Northeastern University a po promoci se v roce 2009 chystal na civilní povolání. Tušil totiž, že hokej ho asi neuživí. Hned v zápětí však zjistil, že se mýlil, dostal totiž šanci ukázat své schopnosti v AHL odkud si po třech letech vybojoval základní sestavu Penguins.

"Podepsání smlouvy s Wilkes-Barre nebylo něco, co bych očekával. Dali mi šanci ukázat, co ve mně je," komentoval přechod z vysokoškolského týmu do AHL Vitale. O necelé tři roky později pak zažil přechod o další úroveň výš - do hlavního týmu Penguins. "Když mi zavolali, že pocestuju s týmem k prvnímu zápasu do Vancouveru, tak to byl pro mě výjimečný moment," popsal povolání do týmu.

"Kdo by to v minulosti hádal. Celé je to o jeho pracovitosti, vášni a lásce k hokeji. Ukázal nám, že co může jeden, dokáže i druhý." nechal se slyšet Sam Vitale.

"Byla to dlouhá cesta, během které se mi dostávalo velké podpory jak od rodiny, speciálně mé ženy, tak i od dalších lidí. Je dobré si to uvědomit, ocenit jejich zájem a vážit si situace, ve které jsem," zamyslel se Joe.

Po podpisu nové smlouvy Vitale určitě nehodlá usnout na vavřínech. Na otázku zda by na pokyn trenérů prorazil cihlovou zeď, kdyby mu na ledě stála v cestě, odpověděl s odhodláním: "Uričtě, udělal bych cokoli, abych tu mohl zůstat."

04. 02. 2012, Will





Další články týkající se hráče Joe Vitale

09. 04. 2014 - Vokoun s Malkinem o něco blíže návratu, stejně jako Vitale
21. 01. 2013 - Vitale a Jeffrey se perou o místo v sestavě
09. 10. 2012 - Tučňáci se chystají do Evropy, zvažuje to i Crosby
13. 09. 2012 - Vitaleho číslo 16 slavnostně vyřazeno
22. 10. 2011 - Joe Vitale je ve stresu, ne však kvůli hokeji
04. 10. 2011 - Velká šance pro Vitaleho





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti