Neuznaný gól a postup Penguins

Kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe. Přesně tak by pro Ottawu Senators mohl vyznít konec letošní sezóny. Loni ?Senátoři? vyučovali nezkušené hráče Penguins, když je v pěti zápasech série play-off prvního kola poslali na dovolenou. Tým kapitána Crosbyho se však z porážek ve vypjatých zápasech poučil a letos hrál jako vyměněný.



Pittsburgh Penguins zvítězili ve čtvrtém zápase série nad domácími Senators v poměru 3:1 a postupují do druhého kola. Celá série byla rozhodnuta rozhodujícím způsobem 4-0 na zápasy.

"Chtěli jsme malou odplatu," řekl centr Jordan Staal. "Pro většinu z nás byla první vzpomínka na play-off porážka na zdejším stadiónu," řekl Crosby. "Tohle je naprosto skvělé."

Crosby dal v celé sérii dva góly, včetně té dnešní osm sekund před koncem do prázdné brány. Celkem si ve čtyřech zápasech připsal osm bodů. Další superstar Penguins, Rus Evgeni Malkin, vstřelil rovněž dva góly, včetně toho dnešního při přesilovce ve druhé třetině. Malkin si v sérii celkem připsal sedm bodů, což velice kontrastuje s jeho loňským výkonem v play-off, kdy měl pouze čtyři asistence.

"Milionkrát lepší," řekl Malkin lámanou angličtinou. "Tohle je skvělé."

Penguins zvítězili 4-0 na zápasy poprvé od roku 1992, kdy vyhráli Stanley Cup. Semifinálové zápasy by měly být na programu již příští týden, ale soupeř je stále neznámý. Přesto je jisté, že první dvě utkání se budou hrát na ledě Mellon Arény. "Nebojíme se vůbec nikoho," řekl obránce Brooks Orpik. "A nikdy jsme se nebáli."

Skóre zápasu otevřel v čase 21:40 Evgeni Malkin, který dorazil svou vlastní střelu. Navzdory převaze hostí v prvních dvou třetinách ? Penguins vedli na střely 30:13 ? se Senators povedlo vyrovnat. Cory Stillman v polovině zápasu vstřelil svůj druhý gól v letošním play-off.
Pět minut před koncem druhé třetiny se Pittsburgh opět dostal do vedení. Jarkko Ruutu převzal nahrávku od Tylera Kennedyho a gólem z otočky překvapil jinak bezchybného Gerbera.

Zřejmě klíčový okamžik celého zápasu přišel zhruba o minutu a půl později, kdy Antoinu Vermettovi nebyl uznán gól. Opakovaný záběr totiž ukázal, že navzdory svému úsilí puk do brány dopravil kopnutím, což pravidla nepovolují.
Brankář hostí Marc-Andre Fleury tedy za celý zápas inkasoval pouze jednou a opět potvrdil skvělé výkony z předchozích utkání. "Nikdy jsem ho neviděl hrát lépe," řekl Therrien o Fleurym, který v sérii pochytal 107 ze 112 střel (95,5%).
Ottawa v celé sérii vstřelila pouze 5 branek, což je více jak o trojnásobek méně než loni (18).

Senators se sice na poslední dva zápasy vrátil kapitán Alfredsson, ale ten nebyl stoprocentně zdráv a jeho výkon postrádal jiskru. Klíčoví centři Mike Fisher a Chris Kelly se kvůli zranění neobjevili v jediném zápase.
"Tohle je tedy něco," řekl centr Max Talbot. "Chtěli jsme je porazit a dokázali jsme to hned ve čtyřech zápasech."

Souhrn celé série dnes zveřejníme na stránkách NHLpro.cz

17. 04. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jon Awe 1980 (USA, 44 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti