Ohlasy vítězů a poražených

Štěstí, které hráčům Red Wings v pátém zápase chybělo, se v rozhodující moment vrátilo zpět. Detroit počtvrté za posledních jedenáct let získal Stanley Cupu a potvrdil tak svou dlouholetou vládu nad NHL. ?Rudá křídla? se v šestém finálovém zápase série dokázala po skličující porážce v Joe Louis Aréně vrátit zpět a po vítězství 3:2 ukončila sérii v poměru 4:2 na zápasy.

Letošní předávání Stanley Cupu bylo v jistém směru nové. Švéd Nicklas Lidstrom se stal prvním evropským kapitánem, který kdy stříbrný pohár získal. "Za tu dobu, co tu hraji, jsem již třikrát viděl, jak Steve Yzerman zvedá Stanley Cup," řekl Lidstrom. "Jsem moc pyšný na to, že jsem první Evropan. Jsem pyšný na to, že jsem kapitán Red Wings."
Dominanci sedmi hráčů Tre Kronor potvrdil Henrik Zetterberg, který získal svou první Conn Smythe v kariéře. "Cítím se naprosto skvěle. Byla to dlouhá sezóna. Když jsme před několika dny prohráli v Joe Louis Aréně, tak to bylo devastující. Dokázali jsme se však vrátit," řekl Henrik Zetterberg. "Je to skvělý pocit. Je na ní vyryto několik legend."

Zápas přitom neměl do poslední vteřiny vítěze. Podobně jako v pátém utkání, tak i v tomto případě Penguins mohutně finišovali. Nejprve jeden a půl minuty před koncem díky Hossovi snížili na rozdíl jediné branky, aby ve zbývajících sekundách připravili drama. V posledním momentě letošní sezóny Sidney Crosby backhandem vystřelil a Marián Hossa nebyl u pravé tyčky schopen dorazit puk do brány.
"Byla to dobrá střela backhandem," řekl brankář Chris Osgood. "Snažil jsem se pro ni natáhnout, jak jen jsem mohl, ale trefilo mě to do ramene. Myslím si, že čas vypršel ještě před tím, než se střela dostala k bráně. Byl jsem rád, že rozhodčí zakřičel, že je konec."
Hráči Red Wings na sebe vzápětí naskákali, zatímco zklamaní fanoušci v Mellon Aréně pochválili svůj tým skandováním "Let?s Go Pens!?
"Nevím, jak moc času zbývalo, přesto když jsem viděl puk za bránou a na hodinách svítilo 0:00, byl jsem velice šťastný člověk," řekl Zetterberg.
Poté se již pocity vítězů mísily s pocity poražených. "Nikdy předtím jsem ve finále Stanley Cupu neprohrál," řekl Sidney Crosby. "Není to dobrý pocit."
Každý ročník play-off má svůj příběh veterána, který touží po prvním Stanley Cupu. Tím letošním se stal Dallas Drake, který na hokejový grál čekal šestnáct sezón. "Nemůžu tomu uvěřit," řekl Drake. "Měli jsme skvělý tým, který velice toužil po vítězství. Nemůžu být více vděčný."

Výsledek rozhodujícího zápasu velice ovlivnila chyba brankáře Marc-Andre Fleuryho, který na začátku třetí třetiny nešťastně zasedl puk a ten se doklouzal do brány. Vítězná trefa byla připsána Henriku Zetterbergovi. "Bez Marc-Andreho bychom tu dnes nebyli," řekl obránce Darryl Sydor. "Chytal fantasticky. Tohle se prostě stává. Každý si myslel, že to má. Co s tím naděláme? Nedá se na to nic říct. Jsme na něj pyšní."

Historie se přepisovala také v případě Dana Clearyho, který se stal prvním rodákem z Newfoundlandu, který kdy pozvedl Stanley Cup. "Je skvělé býti součástí historie," řekl Cleary. "Jsem na to pyšný."

"Jsem pyšný, že pocházím z Newfoundlandu. Nemůžu se dočkat až pohár přivezu domů a děti si na něj budou moci šáhnout. Pokud to dokáže dítě z Riverhead, tak to dokáží taky. Chci, aby děti z Newfoundlandu věřili, že toho mohou hodně dokázat."

Navzdory porážce byl hlavní trenér Penguins Michel Therrien s výkonem svých svěřenců spokojen. "Tenhle mladý tým se ubírá tím správným směrem," řekl. "Čeká nás skvělá budoucnost. Rozhodně se s nimi dobře trénuje. Zaplatili za to, aby byli lepší. Jsem na ně opravdu pyšný."

05. 06. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Bill Thomas 1983 (USA, 41 let)
Jacques Cossette 1954 (Kanada, 70 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
27777 hlasů, 22% (27777)
Jeff Skinner
25659 hlasů, 20% (25659)
Patricka Sharpa
25988 hlasů, 20% (25988)
T.J. Oshieho
25599 hlasů, 20% (25599)
Martina St. Louise
23554 hlasů, 18% (23554)

Celkem hlasů: 128577
Tento den v minulosti