Penguins získali z Washingtonu Tomáše Vokouna

Generálního manažera Raye Shera čeká, co se výměn a domlouvání kontraktů týče, pravděpodobně velmi rušné léto. A začal ho už včera, kdy se na dvouleté smlouvě dohodl s českým brankářem Tomášem Vokounem, kterého těsně před jejím podpisem získal z Washingtonu za výběr v sedmém kole letošního draftu.

Vokoun by měl v Pittsburghu působit v roli brankářské dvojky a nahradit v ní Brenta Johnsona, se kterým klub pro příští sezónu již nepočítá. Karlovarský rodák, který většinu své čtrnáctileté kariéry chytal jako hlavní brankář, podepsal s Penguins dvouletou smlouvu na čtyři miliony dolarů.

Vokoun i Shero si před jejím podpisem vyjasnili skutečnost, že jedničkou Pens zůstane Marc-Andre Fleury. Očekává se však, že už nebude tak vytížen jako poslední sezónu, kdy nastoupil v 69 zápasech a podle některých právě toto přetížení vedlo k jeho kolapsu v prvním kole play off proti Philadlphii.

Shero Vokouna do klubu však nebral pouze jako záskok Fleuryho, ale i jako někoho, kdo by mohl mít na pittsburghskou jedničku pozitivní vliv.

"Je to dobrý brankář i člověk. Věřím, že Marcovi dokáže pomoct," prohlásil Shero a pokračoval: "Pozice brankářů se změnila. V současnosti potřebujete vyrovnanou dvojici a tu teď po podpisu Tomáše máme. Marc toho poslední dobou odehrál hodně, na únavu si sice nikdy nestěžoval, ale tohle mu určitě pomůže. Není to o tom, že bychom mu nevěřili, je to o tom, že chceme, aby se zlepšoval."

"Marc je brankář, který vyhrál Stanley Cup. Už toho hodně odehrál, nemyslím si, že potřebuje, aby mu někdo radil, jak chytat. Je ale na něj vyvíjen velký tlak, každý rok se na něj hodně spoléhá, v tom bych mu chtěl trochu odlehčit. Pokusím se o to pomoci, kde to půjde," prozradil Vokoun.

S pozicí dvojky nemá Vokoun žádný problém, do Pittsburghu přišel s jasným cílem. Vyhrát Stanley Cup. "Nepřišel jsem do klubu s tím, že budu dělat jedničku nebo dvojku. Přišel jsem s tím, že půjdu chytat vždy, když to bude potřeba. Chci tu vyhrávat," nechal se slyšet.

Vokounův agent Allan Walsh, který zastupuje rovněž i Fleuryho, začal s vyjednáváním o smlouvě ihned poté, co Capitals Vokounovi sdělili, že s ním pro příští sezónu neprodlouží a dali mu povolení hledat si nové angažmá.

"Bylo pro mě důležité jít do silného týmu, který o mě navíc stojí. Myslím, že Pittsburgh je v tomto případě pro mě dobrou volbou," pokračoval Vokoun.

Roli ve vyjednávání hrála i skutečnost, že Vokoun i Shero se spolu znali ze svého vzájemného působení v Nashvillu. "Vždy chci do klubu přivádět dobré lidi i hráče. A oboje Tomáš splňuje," vyjádřil se Shero.

Vokoun vynechal značnou část minulé sezóny kvůli zranění třísla, které se však již stoprocentně zahojilo. "Cítím se výborně. Nemůžu se dočkat toho, až se dostanu do Pittsburghu a potkém zde své nové spoluhráče," potvrdil Vokoun.

Shero při příležitosti získání Vokouna dále prozradil, že se spekuluje o platovém stropu 70 milionů dolarů pro příští sezónu. To by mu dalo větší prostor při vyjednávání o smlouvách se Stevem Sullivanem a Arronem Ashamem, ze kterých se po sezóně stanou volní hráči.

"Ještě jsme je nekontaktovali, ale brzy tak učiníme," zakončil povídání Shero.

V současnosti mají Pens pod smlouvou hráče za 61 milionů.

05. 06. 2012, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Bill Thomas 1983 (USA, 41 let)
Jacques Cossette 1954 (Kanada, 70 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
27776 hlasů, 22% (27776)
Jeff Skinner
25657 hlasů, 20% (25657)
Patricka Sharpa
25988 hlasů, 20% (25988)
T.J. Oshieho
25598 hlasů, 20% (25598)
Martina St. Louise
23553 hlasů, 18% (23553)

Celkem hlasů: 128572
Tento den v minulosti