Pens překvapili a ve struhujícím zápase porazili Montreal

Byla to zajímavá předhalloweenská noc, během které se děly zázraky. Po nebi létaly čarodějnice, v univerzitní lize porazil tým Západní Virginie poprvé od roku 1956 tým Penn State a hlavně, Tučňáci zvítězili v divoké přestřelce nad silným Montrealem 6:5.

Běžela asi desátá minuta zápasu, tým Montrealu v pohodě kontroloval hru, skóre, i puk a celkem 9 700 lidí v Civic Areně přemýšlelo nad třemi věcmi.

a) Co dělat s plakátem Maria Lemieuxe v životní velikosti smotaným do dlouhé role, který dostali zadarmo k lístku

b) Kdo asi vyhraje derby univerzitního fotbalu mezi jejich Penn State a Západní Virginní.

c) Jak se donutit fandit týmu, který byl v minulém zápase roznesen jedním z nejhorších celků v lize.

Ron Reuch, komentátor z Montrealu, se tou dobou divil, jak dokáže brankář Denis Herron držet Penguins stále v zápase. Skóre přitom bylo už 2:0 pro jeho Canadiens a vše nasvědčovalo tomu, že Pens odejdou s pořádným debaklem.

Pak ale z ničeho nic přišlo vyrovnání. Rozhodčí nejprve vyloučili za hrubost na dvě plus dvě minuty obránce Chrise Nilana a Penguins poté k překvapení všech nabídnutou výhodu hned dvakrát využili. V prvním případě se po přihrávce Warrena Younga prosadil Mike Bullard, ve druhém pak po vyhraném vhazovanání Rona Flockharta prostřelil od modré čáry brankáře Douga Soetaerta Rod Buskas. Oba góly do sebe dělilo něco kolem jedné minuty.

"Montrealší by se měli přeskupit..." hlásil po góle komentátor Reuch.

Ve druhé třetině získal Montreal své dvougólové záhy vedení zpět. Brankáře Herrona nejdříve prostřelil Mark Hunter a o něco později pak dostal gól do sítě i Bobby Smith, který dorazil do sítě dlouhou střílenou přihrávku Chrise Cheliose. "Pokud zasáhnu proti střele, nechci pak už vidět žádné dorážky soupeře. Obránci je musí vytlačit pryč," sdělil po zápase Denis Herron.

Ani za stavu 2:4 na góly a 7:15 na střely se však Penguins nevzdali. Wayne Babych (jehož trefa přišla ještě na konci druhé třetiny) a Mike Bullard (skóroval na začátku třetiny třetí) se svými góly postarali o vyrovnání na 4:4 a poté se Pens poprvé v zápase dostali i do vedení. Pomohla jim k tomu přesilová hra po dalším hloupém vyloučení Chrise Nilana, tentokrát za nesportovní chování. Po přihrávkách Douga Bodgera a Mika Bullarda se prosadil Moe Mantha.

"Tučňáci dnes bruslí skutečně dobře..." sděloval divákům v Quebecu překvapený Rech.

Kromě gólů viděli diváci v druhé polovině utkání i několik bitek, které k jejich radosti vyhrávali hráči domácího týmu. Rukavice postupně shodili Marty McSorley, který v zápase nahradil Bryana Maxwella (ten má poraněné zápěstí), s Kentem Carslonem, Pat Boutette s Petrem Svobodou, Andy Brickely s Bobem Gaineym a konečně Mario Lemieux se Stevem Shuttem.

V čase 50:26 sice Montreal zásluhou Boba Gaineyho vyrovnal na 5:5, to ale nadšeně hrající Penguins ani v nejmenším nerozhodilo. Jen o pětadvacet sekund později vstřelil totiž za asistence Bullarda a Brickleyho vítězný gól Doug Shedden. Vzestup Pens v zápase potvrdil i poměr střel ve třetí třetině, který byl 18:14 v jejich prospěch.

"Jsou jiní, mnohem mladší a rychlejší," hlásil z komentátorského stanoviště Reuch a pokračoval: "a právě tyto vlastnosti potřebujete k tomu, abyste vyhrávali." Právě podobnost s týmem z minulého roku byla Pens vyčítána po prohraném zápase s Devils.

Velkou zásluhu na vítězství má určitě nově angažovaný trenér Berry, který se hráčům snaží do hlavy vštípit fakt, že se nemusí bát vyhrávat. Na dveře šatny jim například nechal připnout cedulku s nápisem "Buď těžko k poražení".

"Hráčům jsem řekl, že když při tréninku dřou jako psi a pak to nepředvedou v zápase, je to k ničemu," sdělil Berry. "Dnes byli připraveni."

S tím souhlasí i Pat Boutette: "Některé týmy mohou hrát na 60 nebo 70 procent a odehrát dobrý zápas. My ale musíme vždy bojovat na sto procent, jen tak se nám bude dařit."

V dalším zápase čeká Pens zítra tým Detroitu (po něm pak ještě New Jersey a NY Rangers), všichni se ale už těší hlavně na úterý šestého listopadu, kdy do města přijede Wayne Gretzky se svým Edmontonem.

29. 10. 1984, James, Převzato a přeloženo z deníku Post-Gazette









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jim Wiley 1950 (Kanada, 74 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti