Pens vyhráli podruhé za sebou a ujali se vedení v sérii

Sidney Crosby vstřelil svůj první gól v play off po třinácti zápasech, Marc-Andre Fleury odchytal druhé utkání za sebou s čistým kontem a Penguins zvítězili na ledě NY Rangers 2:0, čímž se ujali vedení v sérii 2:1.

Jedním z hlavních faktorů pittsburgského vítězství byla i nemohoucnost Rangers v přesilových hrách. Z pěti pokusů se ani jednou neprosadili a naopak dvakrát těsně po jejich skončení z brejku inkasovali. Proti Pens nevyužili Rangers přesilovku už třináctkrát za sebou, celkově pak dokonce třiačtyřicetkrát.

Fleury naposled inkasoval v prodloužení prvního zápasu, od té doby drží už 120 minut, během kterých čelil jednapadesáti střelám, čisté konto. Zároveň se díky těmto číslům stal vůbec prvním brankářem v historii klubu, který dokázal v play off vychytat dvě čistá konta za sebou.

"Nemyslím si, že by někdo mohl pochybovat o tom, že byl dnes naším nejlepším hráčem," sdělil na adresu svého gólmana trenér Dan Bylsma. "Celý zápas byl silný a nejvíce během oslabeních. Všechny jsme je ustáli a Marc měl na tom největší zásluhu."

K čistému kontu pomohlo Fleurymu i štěstí. Hráči Rangers totiž dvakrát nastřelili tyč a jednou břevno. Po pokusu Matse Zuccarella do břevna Fleury sundal rukacici a brankovou konstrukci pohladil. "Byl jsem rád, břevnu jsem takto poděkoval," vysvětlil po zápase.

První gól utkání padl na začátku druhé třetiny po čtyřminutové početní převaze Rangers a vstřelil jej již zmíněný Sidney Crosby. Ten se dostal za obranu Rangers, obdržel přihrávku od Roberta Bortuzza a střelou Henrika Lundqvista překonal střelou zápěstím mezi nohy.

"Třikrát si zakřičel 'hej', ať mu přihraju. Když tohle slyšíte, tak mu přihrajete. Nemyslím si ale, že by mu zrovna tento gól musel vracet zpět sebevědomí. Je to hráč světové třídy, který hraje se sebevědomím a energií každý zápas. Není to o gólech a bodech. V posledním zápase byl třeba fenomenální. Tento gól možná uspokojí média, my ho ale k tomuto účelu nepotřebovali," pověděl po zápase Bortuzzo.

"Určitě to bylo o tom, jak jsme ubránili ty přesilovky a vstřelili dva góly ve druhé třetině. To nás nakoplo. Oslabení nám narušily tok zápasu, takže se jim budeme muset pro příště vyhnout. Je pak těžší získat momentum," sdělil zase Crosby.

Gól pro Crosbyho znamenal první play off trefu od května 2013 a úplně první v Madison Square Garden. Lundqvista pak překonal poprvé od finále zimních olympijských her v Sochi.

"Byla to pro náš tým i pro Sidneyho obrovská vzpruha. Padl těsně po tom, co jsme ubránili čtyřminutovou přesilovku soupeře. Tak důležitý gól nemohl dát nikdo jiný než právě Sid," pochvaloval si trenér Bylsma.

Vedení 2:0 získali Pens rovněž těsně po ubráněné přesilovce. Ze samostatného úniku se tentokrát trefil Jussi Jokinen, který využil zaváhání Rangers a do příležitosti se dostal ihned po opuštění trestné lavice. Gólu dosáhl rychlou polokličkou do forehandu a následnou střelou zápěstím. Díky gólu tak natáhl sérii zápasů, ve kterých bodoval, už na sedm.

"Jokinen je jedním z těch hráčů, na které se můžete spolehnout, pokud potřebujete vstřelit důležitý gól. Má na to čuch," pověděl Bylsma.

Vyrovnat sérii se Rangers, kteří nedali v play off dvakrát po sobě gól naposledy v zápasech číslo čtyři a pět ve finále Stanley Cupu v roce 1937, pokusí ve středu.

06. 05. 2014, Will, Převzato a přeloženo z nhl.com









Česky English
Division Standing

No Table

Conference standing

No Table

Iron Men
Rob Scuderi GP 119 in row
Nick Spaling GP 77 in row
Chris Kunitz GP 46 in row
Brandon Sutter GP 43 in row
Paul Martin GP 38 in row
Maxim Lapierre GP 30 in row
Blake Comeau GP 24 in row
Beau Bennett GP 24 in row
GP 16 in row
Ben Lovejoy GP 15 in row
Actual Streaks
Sidney Crosby Pts 4 Games
Pts 2 Games
Patric Hornqvist Pts 2 Games
A 2 Games
Milestone Waiting
Next Games
Last Games
Points Scoring
Goals
Assists
Birthdays
Dave Michayluk 1962 (Canada, 62 yrs.)
John Chabot 1962 (Canada, 62 yrs.)
Marty McSorley 1963 (Canada, 61 yrs.)
Rod Zaine 1946 (Canada, 78 yrs.)
Voting Poll
?

Phil Kessel
15386 votes, 23% (15386)
Jeff Skinner
13509 votes, 20% (13509)
Patrick Sharp
13582 votes, 20% (13582)
T.J. Oshie
13154 votes, 20% (13154)
Martin St. Louis
11314 votes, 17% (11314)

Total votes: 66945