Staalovi poprvé nastoupili proti sobě

Bratři Staalové jsou oba soutěživí lidé, což se na ledě projevuje s daleko větší intenzitou. Jejich bratrské soupeření se tuto sobotu dostalo takříkajíc na novou úroveň.

V ten den se totiž v NHL poprvé proti sobě střetli Jordan a Eric Staalovi. První kolo skončilo výrazně ve prospěch zkušenějšího Erica, jehož tým Carolina Hurricanes porazil mužtvo Jordanových Penguins 5:1.

"Vždycky když proti sobě hrajeme, tak je to pro rodinu velká událost,"řekl Jordan. "Jako rodina jsme velice soutěživí. Já jsem tentokráte tahal za kratší konec."

Zatímco Eric vstřelil za Carolinu gól, mladší Jordan, jenž si ve čtvrtek připsal první branku v NHL, vyšel bodově naprázdno. I přesto můžeme říci, že Staalovi jsou talentovaná hokejová rodina: Eric, dvojka draftu 2003, byl prvním bratrem, který začal hrát NHL. Debut si odbyl v roce 2003, přičemž již ve věku jedenadvaceti let se radoval ze zisku Stanley Cupu. Druhým v pořadí je Marc, kterého si v roce 2005 (12. celkově) vybrali New York Rangers. Na rozdíl od svých bratří se do základní sestavy svého klubu zatím neprosadil a doposud hraje juniorskou Ontario Hockey League. A konečně je tu Jordan, kterého letos vybrali Penguins (2.celkově). Mladičký talent dosáhl osmnácti let pouhý měsíc před začátkem ročníku. Doposud odvádí velice kvalitní výkony a dokonce je ve svém věku nejvyšší z celého týmu.

Staalovi mají v zásobě ještě jeden talent. Šestnáctiletý Jared hraje po boku Marca první sezónu v OHL. Všichni čtyři jsou zatím úspěšní na všech úrovních. Tím se podle mnohých brzy zařadí do známých hokejových rodin jako byli například Sutterovi, kteří měli v NHL šest sourozenců.

"Sledovat bratry Sutterovi byl skutečně zážitek. Mít tolik sourozenců v tak kvalitní lize je skutečně obdivuhodný počin,"řekl Eric. "Určitě víte, že se společně se mnou do NHL pokoušejí prosadit i další tři bratří, avšak zatím je opravdu předčasné nás s někým porovnávat. Sutterovi v této lize zanechali nesmazatelnou stopu. Všichni to byli skvělí hokejisté, kteří zde hráli po velice dlouhou dobu. Opravdu to obdivuji a doufám, že se nám podaří něco podobného."

Nejstarší Eric prožil v minulé sezóně opravdu zlomový rok, kdy nasbíral rovných sto bodů (45+55). Jordan má letos jiné ambice. Prozatím se chce v hlavním týmu "pouze" udržet.

"Jsem rád, že jsem dostal možnost tu hrát,"řekl Jordan. "Jsem nadšený, že můžu trenérům ukázat, co umím."

Jordan není dalek tomu, aby si od staršího bratra nechal poradit.

"Než jsem se dostal do hlavního týmu, tak jsme o tom chvíli hovořili. Pogratuloval mi k úspěchu,"řekl. "Má toho sám dost. Nemáme na sebe moc času a většinou jsme všude každý za sebe."

Starší Eric svému bratru velice rád pomůže, i když hraje za úplně jiný tým.

"Před nedávnem jsme si telefonovali, protože mě zajímalo, jak si vedl v přípravném kempu. Myslím, že mu to jde velice dobře a vedení tak dělá těžkou hlavu, zda si ho mají nechat či ho poslat zpátky k juniorům,"řekl. "Snažíme se udržovat pravidelný kontakt a každý druhý den si voláme. Taky si telefonuji s Jaredem, protože mě zajímá, jak si vede v juniorech. Je to docela sranda."

Zatímco se Eric prosadil do týmu Hurricanes a vyhrál s nimi Stanley Cup, jeho dva bratři budou muset jít vlastní cestou, která z nich udělá odlišné hráče.

"Nemůžu jim do věcí moc zasahovat,"řekl Eric. "Můžu jim pouze něco poradit, ale zbytek je na nich. Na spoustu věcí si musejí přijít sami."

Ačkoliv šlo o první zápas, ve kterém nastoupili bratři Staalovi proti sobě, Jordan svého sourozence bere jako obyčejného soupeře.

"Přesně tak. Před zápasem jsme si poslali několik smsek a řekli jsme si, jak to bude. Když jsem proti Marcovi hrál, nemyslel jsem, zda je na ledě,"řekl. "Párkrát jsme na sebe houkli, ale na ledě jsme nedělali nic jiného než hráli hokej."

A to je to, co bratři Staalové umí nejvíce.

16. 10. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti