Penguins - Flyers: Staletá rivalita vrcholí!

Jevgenij Malkin hraje v NHL teprve druhou sezónu, přesto už jeden tým bytostně nesnáší. Philadelphia Flyers na něj udělala 11. prosince takový ?dojem?, na který dodneška nezapomněl.

Tehdy Flyers vyhráli vysoko 8:2, když herní pohodu Penguins rozrušili sérií šarvátek a potyček. Malkin si navíc jistě pamatuje, jak místní fanoušci na střídačku naházeli popcorn.

"Určitě patří k týmům, proti kterým se nehraje zrovna dvakrát dobře," řekl Malkin. "Opravdu proti nim nerad hraji. Nemám tenhle tým rád."

Malkin rozhodně neřekl nic nového. Vždyť fanoušci Penguins a Flyers se již nemají rádi bezmála 41 let, tedy od založení obou týmů v roce 1967. Oba kluby sice pocházejí z Pensylvánie, přesto je jde v této rivalitě o mnoho více. Nevraživost mezi nimi je téměř trvalá a mnohdy dosti krvavá.
V letošní sezóně kupříkladu Malkinovi Mike Richards rozřízl bradu (16. března) a krátce před play-off (2. dubna) se zase obě mužstva poprala hned v první minutě zápasu. Tvrdí se, že poslední zápas Penguins s Flyers raději prohráli, protože nechtěli stejného soupeře v prvním kole play-off. Osud tomu však chtěl jinak a oba kluby se střetávají ve finále konference, když ve hře je postup do finále Stanley Cupu. V tak významné sérii se proti sobě ještě tyto dva kluby nestály. To jenom může vše zvýraznit.

"Co víc si můžete přát?" řekl útočník Penguins Ryan Malone. "Bude to bitva, bude to zábava a jako hráč toho rozhodně chci být součástí."

Generální manažer Penguins Ray Shero má navíc k Flyers osobní pouto. Jeho otec Fred Shero totiž jako trenér s klubem v sedmdesátých letech získal jediné dva Stanley Cupy v historii. Tehdy také začala 15 let trvající dominance, kdy Penguins nebyli schopni svého soka porazit. Ray Shero sice změnil barvy, avšak na tehdejší slávu Flyers si moc dobře pamatuje. "Flyers jsem miloval," řekl. "Protože jsem vyrůstal v hokejovém prostředí, tak jsem hokejem žil. Mám na to období mnoho vzpomínek."
To se rozhodně nedá říci o klubu Penguins. Flyers mají dodnes velice neváženou statistiku vzájemných zápasů (129-76-31) a "Tučňáci" proti nim v play-off nikdy nevyhráli (1989, 1997 a 2000). V obou případech šlo vždy o vypjaté momenty. V roce 1989 "Letci" postoupili navzdory fantastickému výkonu Maria Lemieux, v roce 1997 zase stejnému hráči dočasně ukončili kariéru. V roce 2000 potom Penguins prohráli ve čtvrtém prodloužení brankou Keitha Primeuau klíčový duel série.

Po výluce znovuzrození Penguins se pohotově ujali odplaty. Loni uvadajícímu soupeři uštědřili osm porážek v řadě. Ještě předtím se terčem nenávisti stal Sidney Crosby, kterému v prvním vzájemném zápase kariéry vyrazil Derian Hatcher přední zuby. V letošní sezóně zase s heslem pomsty operují Flyers. Penguins porazili v prvních čtyřech zápasech a v pěti z celkových osmi. "Zápasy play-off jsou vždycky intenzivní, avšak v této sérii to bude ještě vypjatější," řekl Crosby. "Rozhodně to nebude jednoduché."

Kapitán Penguins se proti Flyers zatím vždy dokázal vyburcovat k velkým výkonů. Ve dvaceti vzájemných zápasech dokázal nasbírat 16 gólů a 37 bodů. "Letci" byli vlastně první, kdo Crosbyho obvinil z filmování pádů. Prezident klubu Flyers, Ed Snider, navíc tvrdí, že letošní tým Penguins je výsledkem mnoha porážek. "Přiznejme si to. Nejhorší tým ligy je každý rok odměněn skvělými výběry v draftu a Penguins prohrávali opravdu dlouho," řekl Snider. "Proto je nemám rád. Nikdy jsem tomuhle pořadí na draftu nefandil."

Flyers mají v sestavě rodáka z Pittsburghu, což v NHL vůbec není obvyklé. R. J. Umberger se vždy dokáže proti svému "domovskému klubu" vyburcovat. Do třetího kola navíc vstupuje s nevídanou formou ? Montrealu v pěti zápasech nastřílel 8 gólů!
"Všichni víme, jak zápasy s Pittsburghem letos vypadaly ? potyčkami na ledě začínaje, pozápasovými komentáři konče," řekl Daniel Briere. "Série bude pořádně vypjatá."

06. 05. 2008, Will









Česky English
Division Standing

No Table

Conference standing

No Table

Iron Men
Rob Scuderi GP 119 in row
Nick Spaling GP 77 in row
Chris Kunitz GP 46 in row
Brandon Sutter GP 43 in row
Paul Martin GP 38 in row
Maxim Lapierre GP 30 in row
Blake Comeau GP 24 in row
Beau Bennett GP 24 in row
GP 16 in row
Ben Lovejoy GP 15 in row
Actual Streaks
Sidney Crosby Pts 4 Games
Pts 2 Games
Patric Hornqvist Pts 2 Games
A 2 Games
Milestone Waiting
Next Games
Last Games
Points Scoring
Goals
Assists
Birthdays
Dave Michayluk 1962 (Canada, 62 yrs.)
John Chabot 1962 (Canada, 62 yrs.)
Marty McSorley 1963 (Canada, 61 yrs.)
Rod Zaine 1946 (Canada, 78 yrs.)
Voting Poll
?

Phil Kessel
15385 votes, 23% (15385)
Jeff Skinner
13508 votes, 20% (13508)
Patrick Sharp
13581 votes, 20% (13581)
T.J. Oshie
13151 votes, 20% (13151)
Martin St. Louis
11313 votes, 17% (11313)

Total votes: 66938