Morozov se vrací do NHL

Aleksey Morozov, dominující hráč v Ruské Superlize za poslední dvě sezóny, je připraven na návrat do NHL a dosavadní klub Penguins, u kterého strávil všech sedm sezón za mořem, nebude mít žádných námitek.

Devětadvacetiletý Morozov se stane prvního července volným hráčem a jeho agent Jay Grossman řekl, že Morozov se s určitostí vrací do Severní Ameriky. A zatímco byli Penguins minulé léto nespokojeni s podpisem jeho smlouvy s Ak Bars Kazaň a neumožnili mu po výluce přestup do jiného klubu NHL a tím i celý ročník za mořem, Grossman přesto zmínil, že Morozov ke svému poslednímu klubu nechová zášť a je připraven s nimi navázat jednání o novém kontraktu.

?V Pittsburghu se mu líbilo,? řekl Grossman. ?V organizaci nemá s nikým osobní neshody.? Mimochodem nový generální manažer Penguins Ray Shero již dal najevo zájem o Morozova, kterého popsal jako ?velmi dobrého hráče.?

Je však pochopitelné, že jeho další působení u Penguins je podmíněno platovými požadavky, což bude za současného stavu v NHL více než obtížné. O hráče již projevili zájem ?Jezdci? z New Yorku a to je velmi vážný konkurent.

?Jaká je cena?? řekl Shero. ?Musí zapadnout do našeho plánu a musíme vědět, zda si ho můžeme dovolit.? ?Na konci rozhovoru s agentem bude otázka, OK, a jaká je cena? Pokud to bude víceletý kontrakt o velké sumě, je to určitě risk.?

Penguins Morozovovi v ročníku 2003-04 vyplatili 1,5 milionu dolarů, avšak jak částka naroste na volném trhu je velmi těžké určit. Navíc jeho výkony za dva ročníky v Kazani ? za letošní sezónu byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy v základní části i v playoffs ? určitě jeho hodnotu nesnížily. ?Máme vytipovaných několik týmů, se kterými vedeme od ledna intenzivní rozhovory,? řekl Grossman. Celkový zájem Penguins o jejich bývalého hráče se bude odvíjet od jejich pohledu na něj. Budou ho považovat za hráče, jenž za sedm ročníků dokázal pouze jedinkrát překonat padesátibodovou hranici a v sezóně před výlukou nevstřelil v 33 utkáních jediný gól? Nebo zohlední jeho poslední dvě sezóny v Kazani, kdy s 23 brankami a 26 asistencemi v 51 zápasech dovedl Kazaň k titulu?

?Aleksey zde měl dva fantastické roky,? řekl Grossman.

Týmy NHL se budou muset rozhodnout, zda je směroplatná jeho bodová produkce v Rusku. Otázkou pochopitelně zůstává fakt, zda se dokáže přizpůsobit odlišnému stylu hry a odlišným rozměrům kluziště. Kdysi se tvrdilo, že tohle je pro Morozova ten největší problém. Grossman je toho názoru, že rozhodnutí NHL přísněji posuzovat fauly svému klientu zajisté pomůže. Letošní ročník prý ukázal, že techničtí hráči se díky tomu zvedli v produktivitě.

?Hra se tady změnila,? řekl. ?Pokud Aleksey dokázal ve starém systému nasbírat 50 bodů, i kdyby se v Rusku nezdokonalil, klidně by teď dal sedmdesátibodovou hranici. Možná i víc.?

Když Morozov odcházel do Ruska, Eddie Olczyk byl hlavním trenérem Penguins a Craig Patrick zastával funkci generálního manažera. Oba dva byli nahrazeni Michelem Therrienem a Rayem Shero, avšak Grossman v tom nevidí změnu organizace jako celku.

?Organizace má nové vedení, ale náš pohled se moc neliší,? řekl. ?Nechováme ke klubu žádná negativa. ?To rovněž neznamená, že má Pittsburgh nejlepší výchozí pozici.?

15. 06. 2006, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
29299 hlasů, 22% (29299)
Jeff Skinner
27204 hlasů, 20% (27204)
Patricka Sharpa
27492 hlasů, 20% (27492)
T.J. Oshieho
27085 hlasů, 20% (27085)
Martina St. Louise
25091 hlasů, 18% (25091)

Celkem hlasů: 136171
Tento den v minulosti