Islanders ukázali, že mají stále svou sílu

Už nejsou tím týmem z přelomu desetiletí, kdy válcovali jednoho soupeře za druhým, přesto však NY Islanders svoji sílu občas ukáží. Jako třeba v sobotu, kdy na svém ledě v Nassau Colliseum porazili před zraky 16 002 diváků Penguins 5:4. Vítězným gólem se o to v polovině třetí třetiny postaral Pat Flatley.

Mike Bossy a spol. jsou v současné době ve svízelné situaci. Předvádějí nevyrovnané výkony, což je často stojí body. V posledním zápase proti NY Rangers například vedli už 4:0, přesto si výhru 5:4 museli vybojovat až v prodloužení.

Po čtrnácti odehraných zápasech měli bilanci sedmi výher a stejného počtu porážek. Z posledních čtyř utkání jich ztratili čtyři, z posledních devíti pak šest. Přitom hráče mají stále prvotřídní - Mika Bossyho, Brenta Suttera, Clarka Gilliese, Denise Potvina, Butche Goringa, Boba Nystroma, Bryana Trottiera nebo Johna Tonelliho. Bossy se Sutterem se dokonce se 35 a 34 body řadí k nejlepším hráčům bodování celé soutěže.

Problém Islanders není ani tak v útoku, jako spíše v obraně, která soupeřům povoluje střílet nezvykle velký počet gólů (letos už 71). Jen Vancouver jich v dosavadním průběhu dostal více (89). Nedaří se navíc ani brankářům, kteří mají hrůzostrašné průměry obdržených branek na zápas - Roland Melason jich v osmi zápasech obdržel průměrně 4,94, Kelly Hrudey v pěti 5,57 a Billy Smith ve třech 4,61.

Ve své slavné éře by Islanders slabší obrana nezastavila, soupeři by byli schopni nastřílet dvouciferný počet branek. To už dnes ale neplatí a tak se týmu tolik nedaří. Namále měli i s Penguins, kteří je v první třetině přestříleli 14:12.

"Přicházejí jen jednou za deset let. Jean Beliveau, Bobby Orr, Wayne Gretzky a teď Mario Lemieux," hlásil Stan Fischler, místní hokejový odborník před reklamní pauzou během první přestávky. A poté se i Maria zeptal, jak se s mediálním tlakem na jeho osobu vyrovnává. "Snažím se na to nemyslet," odpověděl Lemieux s ručníkem přes rameno. "Jdu na led a snažím se ukázat to nejlepší."

Tento zápas měl však jiné hrdiny než Lemieuxe. Například Douga Sheddena, který si se probojoval s trochou nadsázky skrz celý tým Islanders, aby pak jednou rukou předložil přihrávku Andymu Brickleymu, který na začátku druhé třetiny srovnával na 2:2.

Pak se poté, co se Islanders dostali opět do jednogólového vedení, předvedla nová akvizice Pens John Chabot. Ta přišla do týmu z Montrealu teprve den před zápasem výměnou za Rona Flockharta a hned vstřelila dvě branky. Jednu ještě ve druhé třetině na 3:3, druhou pak ve třetině třetí na 4:4.

"Poprvé jsem někoho z mého nového týmu viděl chvíli před zápasem," sdělil Chabot, který z výměny do Pittsburghu nebyl dvakrát nadšen. "Čím víc o tom ale přemýšlím, tím víc se mi to líbí. Myslím, že mám stále na to hrát NHL a tohle je cesta, jak získat hodně času na ledě. Máme hodně mladých hráčů, co jsou připraveni tvrdě pracovat. Uvidíme, co se bude dít."

"Byli hodně disciplinovaní, to je vizitka Boba Berryho. Málem jim to vyšlo," hlásil Fischler. "Soupeře si drželi hodně při těle, aby nedali střelcům moc prostoru. Málem jim jejich taktika vyšla."

Rozhodující gól padl po šarvátce mezi brankářem Isles Billy Smithem a útočníkem Pens Mikem Bullardem a následně rozdaných trestech. Pat Flatley se prostřelil Michela Diona, který se do branky Pens dostal v první třetině po zranění nohy Denise Herrona, střelou příklepem.

"Myslím, že nás tato výhra semkne a nasměruje dál," sdělil po zápase Al Arbour.

12. 11. 1984, James, Převzato a přeloženo z deníku Post-Gazette









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jean-Francois Jacques 1985 (Kanada, 39 let)
Mel Pearson 1938 (Kanada, 86 let)
Benn Ferriero 1987 (USA, 37 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti