Janne Pesonen, nová hvězda NHL?

Na scénu přichází kouzelník Ray Shero v tmavém padnoucím obleku. V ruce drží černý klobouk. Nejprve ukáže, že je prázdný, ale vzápětí z něj vytahuje bílého králíka. A kdo je ten tajemný králík? Janne Pesonen.

Na scénu přichází kouzelník Ray Shero v tmavém padnoucím obleku. V ruce drží černý klobouk. Nejprve ukáže, že je prázdný, ale vzápětí z něj vytahuje bílého králíka. A kdo je ten tajemný králík? Janne Pesonen.

Manažer Penguins znovu všem dokázal, že v hokejovém prostředí se skvěle orientuje. Zbytečně hráče nepřeplácí a ví přesně koho do týmu potřebuje. Jeho poslední vystoupení bylo velmi překvapivé, ale po odchodu Mariána Hossy, logické. Z finského Kärpätu Oulu přetáhl největší hvězdu SM-ligy. Na smlouvě s útočníkem Pesonenem chybí už jen podpisy.

"Janne kdo?" ptají se zámořští fandové a kroutí hlavou. Těžko věří tomu, že by právě podepsali dobrého hráče. Ale je tomu tak. Pesonen v loňské sezoně kraloval finské lize. "Samozřejmě jako každý kluk jsem snil o tom, že si NHL jednou zahraju. Taky věřím, že se prosadím podobně jako v Kärpätu," řekl v rozhovoru pro rádiovou stanici Mega.

V mládí nebyl nijak výrazný, nevyčníval nad ostatními. Ano, střílel góly a sbíral body, ale v mládežnických reprezentací šanci nedostával. Byli tu jiní, což se nakonec projevilo i na jeho pozici v draftu. Anaheim si ho v roce 2004 vybral až v devátém kole (celkově jako 269. hráče). V dnešní době by se díky novým pravidlům na něj nedostalo (draftuje se jen 7. kol, pozn. redakce).

Šanci prosadit se v seniorském hokeji dostal poprvé v devatenácti letech. "Byla to velká výzva," tvrdí s odstupem času. Ale ty on rád. Neztratil se, naopak zapůsobil. V 9 zápasech vstřelil dvě branky, nastoupil dokonce i v jednom utkání play-off. Na vedení klubu to zanechalo dojem. Poslalo ho do nižší soutěže, aby si zvyknul na seniorský hokej. O rok později se v jednadvaceti letech stal nejlepším nováčkem soutěže.

Rok od roku se jeho pozice v týmu zlepšovala. Jeho forma v posledních dvou letech gradovala. Hlavně ve vyřazovacích bojích. V sezoně 06-07 proměnil sérii s Jokeritem v one-man show. Pochval a ocenění přibývalo. I přesto se našli kritici, kteří mu vytýkaly nafilmované pády, neochotu přitvrdit a slabší obranné vlastnosti.

Šestadvacetiletý útočník ale odpověděl nejlepším možným způsobem. Zlepšil se. Začal hrát v oslabení, když bylo třeba nebál se jít do těla. Poslední play-off odehrál s vážným zraněním ruky, kvůli kterému nakonec zmeškal šampionát v Kanadě. "Byl jsem překvapený jak vážné to nakonec bylo. Měl jsem náhodný kousek kosti v dlani," diví se.

Z Pesonena se během pěti let stal hráč pair excelance. Šikovné ruce, rychlost, rychlá střelba zápěstím, skvělé čtení hry. To je jen část z jeho předností. Nepotřebuje se mazlit s pukem. Stačí mu jen pár vteřin. Dvě třetiny můžete čekat až něco předvede, on přitom bude hladově kroužit okolo brány. A když už to nejméně čekáte, udeří.

"Kärpät mi dal šanci a já jsem za ní šťastný. Snad jsou s mojí odvedenou prací spokojeni," doufá Pesonen. Spokojenost? Slabé slovo. Kärpät se s šestadvacetiletým útočníkem v sestavě stal vítěznou mašinou. Získal čtyři tituly a jeden bronz. Na Pesonena teď čeká další šance. Vysněná.

07. 07. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
30486 hlasů, 21% (30486)
Jeff Skinner
28386 hlasů, 20% (28386)
Patricka Sharpa
28748 hlasů, 20% (28748)
T.J. Oshieho
28269 hlasů, 20% (28269)
Martina St. Louise
26306 hlasů, 18% (26306)

Celkem hlasů: 142195
Tento den v minulosti