Prohrávali 0:2, přesto v nájezech vybojovali výhru

Podruhé během dvou dnů se hokejisté Penguins střetli s týmem NY Islandres, tentokrát na svém domácím ledě v Consol Energy Center. I když na začátku třetí třetiny prohrávali už 0:2, dokázali nakonec zvítězit 3:2 po samostatných nájezdech.

Velká část prvních deseti minut zápasu se odehrála v útočném pásmu Ostrovanů. Mužstvo Pittsburghu si vytvořilo územní tlak, který však nedokázalo přetavit v žádný gól ani v nějakou větší šanci.

Když už se Jordan Staalovi v osmé minutě v přesilové hře podařilo síť rozvlnit, rozhodčí gól neuznali pro kontakt Matta Cooka s brankářem hostí Evgeni Nabokovem.

"Viděl jsem videozáznam a myslím, že rozhodčí rozhodli správně. Matt narazil do Nabokova a oni to zaznamenali," řekl k situaci po zápase trenér Dan Bylsma.

Větší šance přišly v další přesilové hře, která začala v čase 12:04. Penguins si během ní vytvořili velký tlak, behem něhož si díky přesným a rychlým přihrávkám nenechali sebrat koutouč a několikrát slibně zahrozili. Největší šanci vstřelit gól měl James Neal, který svým pokusem z levého kruhu rozezvonil břevno.

Asi šest minut před koncem třetiny si slabší chvilku vybral brankář Pens Marc-Andre Fleury. Když chtěl za svojí brankou zastavit a rozehrát puk, obral ho o něj útočník Islanders Blake Comeau a snažil se otočkou zpoza branky zakončit. Fleury ho však betonem podrazil a gól tak nepadl. Rozhodčí si podražení nevšimli a nechali hru pokračovat.

Islanders ale smutnit nemuseli, v první třetině se totiž gólu přece jen dočkali. Asi minutu před jejím koncem centroval zleva před bránu kapitán Isles Mark Streit a střelu z jeho přihrávky vyslal na Flauryho Kyle Okposo. Fleury proti ní ještě zvládl zakročit, na dorážku Franse Nielsena z brankoviště byl však už krátký.

Druhá třetina se odehrála ve znamení velkého dobývání newyorské branky hráči Pittsbrghu. Ti na vyslali na Nabokova celkem třináct střel, ke gólu nevedla bohužel žádná z nich, Jordan Staal nastřelil břevno. Soupeř vystřelil v této části hry pouze dvakrát.

V čase 30:55 ukázal Evgeni Malkin v jaké hraje pohodě a pobavil publikum. Ve středu hřiště převzal přihrávku z obranného pásma tak, že nejprve podebral puk hokejkou, poté si s ním najíždějíc do útočného pásma dvakrát zadribloval a pustil ho za sebe najíždějícímu Steve Sullivanovi.

Třetí třetina začala pěkně zostra, během čtyř minut a patnácti sekund padly tři góly. První vstřelili po čtyřiceti sekundách Islanders, jmenovitě Matt Martin opět střelou z dorážky.

Za Penguins odpověděl ani ne po minutě Chris Kunitz, když doklepával puk do odkryté branky po přisunutí Pascala Dupuise a předchozí střílené přihrávce Kristophera Letanga.

V čase 54:15 přišla v přesilové hře v podání Tučňáků nejkrášnější akce zápasu, když se o ni postarali Evgeni Malkin, Chris Kunitz a zakončující James Neal. Malkin přihrál před branku Kunitzovi, ten místo střely zvolil přihrávku z první na lépe postaveného Neala a ten opět z první skóroval střelou do odkryté branky a vyrovnal na 2:2.

Trefa pro Neala znamanala devátý gól v sezóně, díky němuž dohnal Phila Kessela na čele tabulky střelců NHL. Oba dva střelci se proti sobě střetnou v sobotním zápase.

"Vzhledem k tomu, jak jsme dnes celý zápas hráli, bylo vyrovnání jen otázkou času," nechal se po zápase slyšet útočník Pascal Dupuis a pokračoval: "Kdo jiný než James Neal letos měl ten gól dát? Byl to jeden z nejhezčích gól, co jsem viděl. Myslím, že jsme chtěli vyhrát víc. Také nás ve třetí třetině podržel brankář.""

Do konce základní hrací doby pak gól nepadl, blízko k němu měli párkrát hráči Islanders, ale Fleury se díky několika excelentním zákrokům prostřelit nenechal.

Po výsledku 2:2 tedy na řadu přišlo v prodloužení. V něm měl velkou šanci newyorksý Michael Grabner, který najížděl osamocený na Fleuryho, v rozhodujícím okamžiku však střílel vedle. Asi půl minuty před koncem šel na trestnou lavici za podražení Mark Streit z NY Islanders, gól však už nepadl a tak došlo na nájezdy, před kterými vystřídal Nabokova v brance Islanders Rick DiPietro.

"Nabokov byl unavený a necítil se dobře, tak jsme postavili DiPietra," prozradil důvod rozhodnutí o výměně trenér hostů Jack Capuano.

O výhru Penguins se v této rozhodující fázi utkání postarali Marc-Andre Fleury a Evgeni Malkin. Prvně jmenovaný chytil všechny pokusy hostů, druhý jmenovaný vstřelil v druhé sérii jediný gól, když DiPietra překonal perfektním forhandovým blafákem.

"Víme, jak vyhrávat a tohle bylo velké vítězství," komentoval jednoduše zápas ze svého pohledu Evgeni Malkin.

28. 10. 2011, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Martin Škoula 1979 (Česká republika, 45 let)
Paul Baxter 1955 (Kanada, 69 let)
Perry Ganchar 1963 (Kanada, 61 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
33442 hlasů, 21% (33442)
Jeff Skinner
31403 hlasů, 20% (31403)
Patricka Sharpa
31831 hlasů, 20% (31831)
T.J. Oshieho
31270 hlasů, 20% (31270)
Martina St. Louise
29277 hlasů, 19% (29277)

Celkem hlasů: 157223
Tento den v minulosti