Skvělý zápas na strašném ledě skončil remízou 3:3

Jednalo se možná o nejvíce vzrušující zápas v dosavadní historii Civic Areny. Tučňáci se v něm před vyprodaným hledištěm 16033 diváků utkali s nejlepším týmem NHL Edmontonem Oilers, za který navíc nastupuje nejlepší hokejista současnosti Wayne Gretzky. A byla to bitva, jak se patří. Trvala celých pětašedesát minut, během kterých se o vítězi nerozhodlo a tak se týmy nakonec rozešly s remízou 3:3. Dojem z celého utkání však zkazila jedna věc - kvalita ledové plochy.

Ta dokonce přinutila generálního manažera a trenéra Edmontonu popřemýšlet o tom, zda svůj tým vůbec vpustí do hry. "Byly tam čtyři obrovské díry, které pořadatelská služba nebyla schopná odstranit. Led byl příšerný," uznal Satherův protějšek Eddie Johnston. "Skutečně přišla na řadu otázka, zda vůbec zápas odehrát. Slatsi (Satherovi) patří velký dík. Mohl odmítnout poslat svůj tým na led."

Hlavně před trestnými lavicemi nebylo poznat, zda se ještě jedná o ledovou plochu nebo už o betonový podklad, který je pod ní. "Nakonec jsme se rozhodli zápas odehrát. Tato hala je strašná, je to tu až nebezpečné. Mantinely jsou tu nejhorší v lize a led patří rovněž k několika nejhorším. Lidé, kteří se tu o to starají, by měli být vyhozeni," nechal se slyšet Sather.

Díry v ledu, které podle Johstona způsobila poškozená rolba, zapříčinily posunutí zápasu o třicet minut a během něj pak byly velkým nebezpečím pro každého hráče, který se do jejich blízkosti dostal. Pořadatelé se je několikrát pokusili odstranit zalitím vodou, bohužel se jim to ale ani v jednom případě nepodařilo.

"Pokud by o tu díru někdo zavadil bruslí a byl zrovna čekován, mohlo by z toho být velmi vážné zranění," sdělil trenér Pens Bob Berry.

Díky opravě rolby se situace od druhé třetiny mírně zlepšila, i tak byli ale hráči na ledě hodně limitování.

Nejvíce si se špatným ledem poradil osmadvacetiletý nováček Warren Young, který vstřelil dvě branky. První, kterou v šesté minutě otevíral skóre a druhou, kterou poslal Pens ve třetí třetině do vedení 3:2. Dva góly v jednom utkání vstřelil Young v této sezóně už popáté. Předtím dal ve dvaceti zápasech branky jen dvě.

"Na začátku roku jsem s Warrenem mluvil a řekl mu, že by ještě mohl mít úspěšnou kariéru," prozradil kouč Berry. "Na začátku sezóny bych byl za jedenáct gólů rád. Je pěkné, že je mám už teď," komentoval svou střeleckou potenci Young.

O vedení 1:0, které rodák z Toronta zařídil, přišli Pens v čase 15:35 po brance svého bývalého hráče Kevin McClellanda. O další čtyři minuty později, těsně před koncem první třetiny, pak už kvůli brance Willyho Lindstroma prohrávali 1:2.

Jediný gól druhé třetiny vstřelil pittsburghský Jim Hamilton a připravil tak půdu pro další gól Younga. Ten padl v polovině třetího dějství a nahrával na něj Mario Lemieux. "Mám takový pocit, že pokaždé, když mu nahraji, tak dá gól," pochválil Lemieux Younga.

Od první porážky po dvanácti neprohraných zápasech zachránil Edmonton v čase 56:03 kdo jiný než Wayne Gretzky. Toho držela skoro po celý zápas na uzdě řada s Patem Boutettem, Davem Hannanem a Brucerem Crowderem. Nakonec se ale hráč s číslem 99 dokázal po dorážce střely Jariho Kurriho přece jen prosadit. "Dokáže nejen střílet hodně gólů, ale umí dávat i ty důležité," všiml si Berry.

Gretzky dokázal bodovat zatím v každém z osmnácti utkání, které proti Penguins odehrál. "Hrál dobrý zápas a díky naší checking line vstřelil jen jeden gól. To jsem ale byl na ledě zrovna já," řekl Lemieux.

"Takové přihrávky jsou pro něj rutinou. Dělá věci, které zvedají diváky ze sedadel, tedy to, co toto město i celá liga potřebuje," okomentoval na oplátku Gretzky Lemieuxe a zmínil přitom jeho perfektní pas na druhý gól Younga.

"Samozřejmě, že bychom byli rádi, kdybychom to dotáhli do vítězného konce. Pokud ale vezmeme v potaz všechny dnešní okolnosti, jsme nakonec za bod rádi," zhodnotil Berry utkání.

07. 11. 1984, James, Převzato a přeloženo z deníků Pittsburgh Press a Post-Gazette









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jean-Francois Jacques 1985 (Kanada, 39 let)
Mel Pearson 1938 (Kanada, 86 let)
Benn Ferriero 1987 (USA, 37 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti