Takže, Tučňáci, kdo bude bránit?

Velmi atraktivně vypadá sestava Pens na papíře. Většina hokejových labužníků si před sezónou spokojeně mnula ruce v očekávání zajímavých soubojů, znovu vzkříšení zašlé slávy Pens. Ale jak tehdy s předstihem v obavách konstatoval jeden můj kamarád: ?Kdo bude bránit??

Je ještě brzo na příkré soudy, nicméně Pittsburgh má za sebou šest odehraných kol a ? ani jedno vítězství. U dna Atlantické divize se sice krčí se čtyřmi body za porážky v prodloužení, 17 vstřelených branek zrovna nekoresponduje s možnostmi Pens, nicméně nejde o žádnou tragédii, ovšem 27 inkasovaných gólů je po Washingtonu druhý nejhorší výsledek v NHL. Po jasné prohře s Devils 1:5 následovala čtyři vyrovnaná utkání, z nichž Penguins všechny ztratili až v prodloužení. Naposledy v sobotu podlehli Tampě 1:3. Pravda, náznakem očekávaných možností směrem dopředu byly divoké prohry 6:7 s Bruins a 5:6 s Flyers, kde dokázal Pittsburgh dokonce srovnat čtyřgólové manko, ovšem znovu se nepodařilo vše dotáhnout do úspěšného konce.

?Bylo to blízko,? stěžoval si po utkání s Buffalem Crosby. ?Je to všechno otázka jednoho gólu navíc.? Právě hra Sydney Crosbyho se zatím jeví jako největší plus Penguins. Opěvovaný mladík se startem ligy překonal zatím všechna očekávání. S devíti body (2+7) vede klubové kanadské bodování, výborně si rozumí především s Markem Recchim. Největší zklamání? Račte si vybrat. Byla by jich celá řada, ale nejvíc tlačí Tučňáky bota zřejmě v defenzivě.

Na čele hráčů s nejhorší statistikou šesti minusových bodů je Sergej Gončar. Neskutečně kreativní bek však zatím nevyniká ani v útoku, na kontě má jedinou asistenci. O moc lépe se nevede Mario Lemieuxovi ani Johnu LeClairovi, byť ho zámořská média chválí jako příkladně bojujícího univerzála, který bez reptání putuje sestavou a plní trenérovy pokyny. Penguins se zkrátka příliš nadchli pro otevřenou hru, jejíž obrození se změnami pravidel objektivně nastalo, ale jakoby zapomněli, že bez kvalitní obrany a nasazení po celém kluzišti se nedá vyhrávat v žádné době.

?Je to skličující,? naříká Mario Lemieux, jenž si od možná poslední sezóny bohaté kariéry hodně sliboval. ?Pokaždé, když začne sezóna, snažíte se odstartovat co nejlépe. Prohráli jsme ale v prodloužení, prohráváme i v samostatných nájezdech.? Kouč Ed Olczyk má na výběr neskutečnou ofenzivní sílu, jíž musí být radost na papíře dělit do jednotlivých řad. Zatím se ale ne a ne trefit k úplně spokojenosti. Pokropit živou vodou je třeba zejména Maria Lemieuxe, jenž se dosud ? a to poměrně skromně ? prosazuje jen v přesilovkách. Možné je i jeho spojení s podnájemníkem Crosbym, který by mohl být Mariovým synem a s jeho rodinou skutečně sdílí společný dům. Ačkoli Lemieux v létě potvrdil předpoklad, že se na ledě bude objevovat s Crosbym, společně si od startu tréninkového kempu zahráli jen zřídka. Osmnáctiletý talent nastupuje v útoku mezi Pálffym a Recchim, který se během šesti utkání složil na 8 gólů a 14 asistencí a jako jediný zatím vypadá velmi dobře. Lemieux nastupuje nalevo s Ryanem Malonem, napravo vystřídal spoluhráčů už několik. Naposledy v sobotu proti Tampě se zde objevoval zkušený John LeClair. Možnost rozbití útoků a spojení Lemieuxe s Crosbym však zůstává otevřená a nevylučuje ji ani Olczyk.

?Mám dál kombinovat útoky nebo je radši nechat sednout?? táže se kouč Pittsburghu sám sebe. ?Ke spojení Crosbyho a Lemieuxe neříkám ano ani ne, musíme prostě najít ten správný mix, správnou týmovou chemii.? Ať už budou útočené řady vypadat jakkoli, nemělo by se zapomenout hlavně na bídnou hru dozadu. Při inkasování v průměru 4,5 branek na zápas se totiž navzdory nepopíratelné atraktivitě podobných klání vyhrává dost těžko.

19. 10. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dale Tallon 1950 (Kanada, 74 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
32935 hlasů, 21% (32935)
Jeff Skinner
30873 hlasů, 20% (30873)
Patricka Sharpa
31323 hlasů, 20% (31323)
T.J. Oshieho
30776 hlasů, 20% (30776)
Martina St. Louise
28797 hlasů, 19% (28797)

Celkem hlasů: 154704
Tento den v minulosti