Velkolepý návrat v bílém moři

Velkolepou podívanou viděla vyprodaná pittsburghská Mellon Aréna, kde se místní tým Penguins dokázal vyhrabat z třígólového deficitu a necelé dvě minuty před koncem rozhodl o prvním vítězství série s Rangers.

Před začátkem série se mluvilo o větších zkušenostech "Jezdců". Ty se však v nočním utkání ukázaly být liché, neboť "Tučňáci" dokázali smazat třígólové manko a po vítězství 5:4 vedou v sérii 1:0. Rozhodující trefu zařídil minutu a jedenačtyřicet sekund před koncem kapitán Sidney Crosby, který ranou z první překonal brankáře hostí Henrika Lundqvista.

Penguins se dokázali vrátit do zápasu brankami vstřelenými v rychlém sledu. Ještě před polovinou zápasu Jarkko Ruutu a Pascal Dupuis v rozmezí 14 sekund snížili na 3:2. Na začátku třetí třetiny potom Petr Sýkora a Marián Hossa v rozmezí 20 sekund již dostali svůj tým do vedení 4:3.
"Zápas pro nás nikdy neskončil," řekl Sýkora, který poukázal na rozmanitost střelců. "Ukázali jsme, že umíme střílet hodně branek. Nesejde na tom, že prohráváme o jeden, dva nebo tři góly."

Rangers poprvé v letošním play-off venku prohráli a ztracený zápas jim bezesporu překazil skvělý nástup do série. Tým z Broadwaye, který je znám pro svou defenzivní a trpělivou hru, najednou dostal nezvykle mnoho branek v rychlém sledu. "Takhle to rozhodně být nemělo, protože Penguins se neumějí vracet do zápasu," řekl Tom Renney. "Byli jsme si toho vědomi. Byla to od nás prostě chyba."
Zápas pomalu směřoval do prodloužení, když v tom byl Martin Straka tři minuty před koncem vyloučen za nedovolené bránění. "Co si o tom vyloučení myslím?" řekl Renney po zápase. "Udělejte si vlastní závěry."

V následné početní převaze Crosby převzal nahrávku od obránce Whitneyho a střelou z pravého prostoru od vhazování bez přípravy vypálil. Střelu před brankou za záda Lundvista bruslí tečoval Malkin. "Viděl jsem, že to jde mimo, když v tom se to dotklo Malkinovy nohy a spadlo to do brány," řekl brankář Henrik Lundvist. "Musíme na to zapomenout. Už na to nechci myslet, jdeme dál."
Crosby nemá zrovna nejlepší střelu příklepem, takže Malkin pomohl zrovna v pravý čas. "Jeho golfák, hmm, ten není moc dobrý," řekl Malkin s pomocí předkladatele. "Dal do té střely vše a díky tomu to tam prošlo."
Střela byla tak tvrdá, že to možná cítili až v New Yorku. "Když vedete v zápase play-off 3:0, tak si myslíte, že to máte z krku," řekl Gomez. "Ale co teď naděláme? Je po všem. To jediné vám na to mohu říct."
Druhý zápas je na programu tuto neděli opět v Pittsburghu, kde Penguins posledních 11 zápasů neprohráli. "Tak to zabolí. Myslel jsem si, že to máme," řekl kapitán Rangers Jaromír Jágr. "Druhá porážka by byla ještě bolestivější. Musíme s tím něco udělat."
Kladenský odchovanec si v zápase připsal dvě asistence a součet deseti bodů z letošního play-off naznačuje zlepšenou formu a touhu vyhrát třetí Stanley Cup. Ty předchozí dva získal právě zde v Pittsburghu, kde mu však místní fanoušci od jeho odchodu nepřejí. Na Jágra se celý zápas při dotyku s pukem bučelo.

Dnešní duel také přinesl první střetnutí bratrů Staalů v play-off. Vítězný Jordan Staal si připsal asistenci, poražený Marc Staal měl jednu.
Obránce Penguins Brooks Orpik je toho názoru, že druhý zápas bude v mnohém odlišný. "Momenty se přelévaly z jedné strany na druhou," řekl. "Je to velké vítězství. Přesto si uvědomujeme, že jsme nepodali nejlepší výkon a Rangers možná řeknou to samé."
"Vsadím se, že zbytek série bude více vyrovnaný."

26. 04. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Grant Jennings 1965 (Kanada, 59 let)
Johan Hedberg 1973 (Švédsko, 51 let)
Mike Stapleton 1966 (Kanada, 58 let)
Willy Lindstrom 1951 (Švédsko, 73 let)
Žigmund Pálffy 1972 (Slovensko, 52 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13059 hlasů, 20% (13059)
Martina St. Louise
11206 hlasů, 17% (11206)

Celkem hlasů: 66437
Tento den v minulosti