Obstojí nově složená obrana?

Obrana Pens zaznamanala během léta velké změny. Za lepšími platovými podmínkami odešli Hal Gill a Rob Scuderi. Nahradit by je měli Alex Goligoski a Jay McKee. Do nové sezóny s nimi naskočí bránit útočníky soupeře ještě Sergei Gonchar, Kristopher Letang, Mark Eaton a Brooks Orpik.

Sergei Gonchar

Vůdce zadních řad Pens je, narozdíl od minulé sezóny, kdy si hned v prvním přípravném zápase poranil rameno a kvůli následné jeho operaci vynechal 57 zápasů, zcela zdráv. Než naskočil v loňské základní části do hry, okupovali Pens v tabulce konference až desáté místo. Po jeho návratu bodovali v jednadvaceti z pětadvaceti zápasů a sedmnáctkrát vyhráli. Na tento herní obrat měly samozřejmě vliv příchody trenéra Bylsmy a útočníků Guerina s Kunitzem, Goncharův přínos byl však též nepopiratelný.

A nyní jej budou mít Pens v sestavě už od začátku sezóny. Navíc končí pětatřicetiletému obránci po sezóně smlouva, takže bude motivován k tomu podávat výkony odpovídající nejméně těm dosavadním, aby s ním vedení nejen prodloužilo, ale nabídlo i co nejvyšší částku.


Kristopher Letang

Tento hráč působí v klubu již třetím rokem. Jedná se o útočně laděného obránce, který v době zranění Sergeie Gonchara působil na modré čáře jako mozek přesilových her. V základní části minulé sezóny odehrál 74 zápasů v nichž si připsal 33 bodů. Obě čísla znamenají jeho dosavadní sezónní maxima. V play off se pak zlepšoval v každé sérii, s dobře odehranými zápasy se mu postupně zvyšovalo sebevědomí, ve 23 zápasech získal výborných 13 bodů. Vstřelil vítězný gól v prodloužení třetího zápasu s Washingtonem, který znamenal snížení stavu série na 1:2.
Stejně jako Gonchar hraje o prodloužení kontraktu, po sezóně se stane chráněným volným hráčem a chtěl by podepsat dlouhodobou smlouvu na nejméně 3,5 miliónů dolarů ročně.

Alex Goligoski

Tento, NHL zatím ne moc protřelý, čtyřiadvacetiletý ofenzivní obránce má po odchodu Hala Gilla a Roba Scuderiho velkou šanci na základní sestavu. Minulou sezónu se v ní díky zranění Sergeie Gonchara objevil pětačtyřicetkrát, když průměrně odehrál asi osmnáct minut. Byl stálým členem speciální sestavy pro přesilové hry, získal v nich 14 z celkových jeho 20 bodů. V přípravném zápase "Černí vs. Zlatí" se blýskl hattrickem.

Mark Eaton

Minulá sezóna byla první, kterou Eaton odehrál za Penguins bez vážnějšího zranění. Pevné místo v sestavě si zajistil svoji propracovanou defenzivní hrou, při níž blokoval spousty střel protivníků. Dokáže i zaútočit, v play off dal čtyři góly, což bylo mezi obránci nejvyšší číslo. Podílel se například na obratu z 0:3 na 5:3 v šestém, postupovém, zápase proti Philadelphii.

Brooks Orpik

V klubu působí už od sezóny 2001/02, první dvě sezóny však hrál hlavně za farmářský celek ve Wilkes Barre. Jedná se o čistě defenzivního obránce, který se spíše než na střílení gólů zaměřuje na rozdávání hitů. Minulou sezónu jich rozdal 309, což je druhý nejvyšší počet v NHL. Góly vstřelil dva. V play off tvořil dvojici se Sergeiem Goncharem, kdy mu kryl záda při jeho ofenzivních choutkách.

Jay McKee

KcKee je dalším spíše defenzivně laděným obránce. Dokáže jak přitlačit soupeře na mantinel, tak zblokovat střelu. Do Penguins přišel teprve před sezónou. má vylnit vzniklou mezeru po Halu Gillovi s Robem Scuderim.

Sergei Gonchar, Kristopher Letang a Alex Goligoski by měli být hlavními články pro podporu útoku. V minulé sezóně nasbírali dohromady 72 bodů, Gonchar s Goligoskim ale odehráli 25 respektive 45 zápasů. Nejúdernější obranu, co se této statistiky týče měli v Detroitu, trio Nicklas Lidstrom, Brian Rafalski a Niklas Kronwall získali 169 bodů.

Další bodující trojice:
Dan Boyle, Rob Blake, Christian Ehrhoff (San Jose) - 144 bodů
Sheldon Souray, Tom Gilbert, Denis Grebeshkov (Edmonton) - 137
Brian Campbell, Duncan Keith, Cam Barker (Chicago) - 136
Zdeno Chára, Dennis Wideman, Matt Hunwick (Boston) - 127
Scott Niedermayer, Chris Pronger, Steve Montador (Anaheim) - 127

Pittsburghská trojice byla na 28. místě.

29. 09. 2009, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Jonathan Sim 1977 (Kanada, 47 let)
Wade Brookbank 1977 (Kanada, 47 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
32519 hlasů, 21% (32519)
Jeff Skinner
30447 hlasů, 20% (30447)
Patricka Sharpa
30898 hlasů, 20% (30898)
T.J. Oshieho
30357 hlasů, 20% (30357)
Martina St. Louise
28353 hlasů, 19% (28353)

Celkem hlasů: 152574
Tento den v minulosti